Doe mee!

Veelgestelde vragen

Vragen vanuit deelnemers

Aanmelden kan via de ‘Aanmelden pagina’. Hier kunt u een inschrijfformulier invullen. Met dit inschrijfformulier wordt gekeken of Healthy Habits Coaching bij u past. Lees voor aanmelden goed de voorwaarden door.

Healthy Habits Coaching is op dit moment nog opgezet als pilot (een proefperiode). Tijdens deze pilot is Healthy Habits Coaching beschikbaar voor mensen van 18 jaar of ouder, wonend in Nederland en een chronische ziekte of lichamelijke beperking.

Helaas is dat nog niet mogelijk. Healthy Habits Coaching is op dit moment nog opgezet als pilot (een proefperiode). Tijdens deze pilot is Healthy Habits Coaching beschikbaar voor mensen van 18 jaar of ouder, wonend in Nederland en met een chronische ziekte of lichamelijke beperking.

Na uw aanmelding neemt de coördinator contact op. U zit nergens aan vast. Wij vinden het wel belangrijk om duidelijk te krijgen of Healthy Habits Coaching bij u past voordat er een traject gestart wordt. Daarom stellen wij hierover een aantal vragen in het aanmeldformulier.

Wij vragen dit zodat wij u kunnen koppelen aan een coach die zo goed mogelijk bij u past. Er zijn coaches die expertise hebben op een bepaalde aandoening, bijvoorbeeld omdat ze deze zelf ook hebben. Healthy Habits Coaching werkt ook met ervaringsdeskundige coaches.

De coaches zijn getrainde vrijwilligers met een achtergrond als ervaringsdeskundige of (leefstijl)coach. Zij helpen bij het motiveren om stappen te zetten naar een actieve en gezonde levensstijl. De coaches zijn niet bevoegd om lichaamsbeweging voor te schrijven, als personal trainer op te treden, psychologische hulp te verlenen en/of diëten voor te schrijven.

Lees ook eens dit nieuwsbericht: Maak kennis met Healthy Habits Coach Patrick Renkema

Wij koppelen u aan een coach. Dit doen wij aan de hand van uw inschrijving en voorkeuren en de voorkeuren van de coach. Als u bijvoorbeeld met voeding aan de slag wilt, dan zoeken we een coach die graag op voeding wil coachen.

Dat is aan u. Dit stemt u af met uw coach. De meeste deelnemers beginnen met één keer per week contact en gaan vervolgens naar eens in de twee weken. De maximale duur van een traject is 6-8 gesprekken. Een telefonisch/online gesprek duurt maximaal 20 minuten per keer.

Healthy Habits Coaching werkt vraaggestuurd. Dit betekent dat de vraag van de deelnemer leidend is in de coachgesprekken. Sommige deelnemers willen bijvoorbeeld maar één keer met een coach praten, andere deelnemers vinden het prettig om vaker contact te hebben. U kunt met uw coach bespreken waar u contact over wilt hebben.

Voorbeelden van wat er met een coach besproken kan worden:

  • Stellen van doelen;
  • Plannen van activiteiten;
  • Plannen ontwikkelen om barrières te overwinnen
  • Zoeken van bronnen met informatie over gezonde leefstijl

Er zitten geen kosten verbonden aan deelname aan Healthy Habits Coaching

Nee, het is geen vervanger door een GLI, psycholoog of fysio.

Nee, de coaches van Healthy Habits zijn getrainde vrijwilligers die jou kunnen helpen met (eerste) stappen richting gezonder gedrag. Ze kunnen meedenken, ervaringen delen, sparren, hulpmiddelen aanreiken om met gedragsverandering aan de slag te gaan. Als de vragen heel specifiek zijn op leefstijlverandering dan kunnen ze jou doorverwijzen naar een leefstijlcoach, fysio, diëtist, praktijk ondersteuner huisarts, etc.

Healthy Habits Coaching is gebaseerd op het project ‘Get In Motion’ uit Canada. Daar werd de coaching van 2008 tot 2013 aangeboden aan Canadezen met een dwarslaesie en van 2014 tot 2016 aan volwassenen met een andere lichamelijke beperking. De dienst werd in 2016 opgeschort vanwege een gebrek aan financiering. In 2019 is Get In Motion herstart om Canadezen met een beperking te ondersteunen tijdens de COVID-19-crisis.

Healthy Habits Coaching gebruikt onderzoeksresultaten en bewezen effectieve methodes die mensen met een lichamelijke beperking helpen te motiveren om aan lichaamsbeweging te doen van het ‘Get In Motion’ project uit Canada. Vanuit het onderzoek in Canada blijkt dat het deelnemers helpen gemotiveerd te blijven om actief te zijn en hun fysieke activiteitsniveau te verhogen.

Om u zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen, worden uw persoonlijke gegevens gedeeld met uw coach.
Daarnaast is het mogelijk dat de onderzoekers uit het Get In Motion-team algemene informatie over uw deelname (bijv. het aantal oproepen dat u ontvangt) gebruiken om vergelijkbare diensten in de toekomst te verbeteren. Deze informatie zal anoniem verwerkt worden. Dit betekent dat de informatie niet wordt gekoppeld aan uw naam of contactgegevens. Uw gegevens worden aan niemand buiten het Get In Motion-team verstrekt.

Coaches tekenen een overeenkomst met Special Heroes Nederland. De coaches werken in een online omgeving van Special Heroes Nederland die op een beveiligde server staat.

Kijk eerst of uw vraag tussen de veelgestelde vragen staat. Stuur anders je vraag naar healthyhabits@specialheroes.nl


Vragen vanuit vrijwillige coaches

Motivatie en affiniteit met leefstijl en de doelgroep is het belangrijkst. Je hoeft nog geen ervaring te hebben als coach. We vinden het wel belangrijk dat alle coaches getraind worden in de werkwijze van HHC. Na kennismaking met de coördinator van HHC kunnen we besluiten om je op te geven voor de training of je besluit dat deze manier van coachen toch niet bij je past.

Jazeker. We vinden motivatie om iets voor een ander te betekenen en affiniteit met leefstijl en de doelgroep het belangrijkste.

Wij koppelen u aan een deelnemer. Dit doen wij aan de hand van uw inschrijving en voorkeuren en de voorkeuren van de deelnemer. Als de deelnemer bijvoorbeeld met voeding aan de slag wil, dan zoeken we een coach die graag op voeding wil coachen.

Ja, we vinden het fijn om te weten of u expertise heeft op een bepaald leefstijldomein, lichamelijke aandoening/chronische ziekte en/of ervaringsdeskundige bent. Dan kunnen wij u ook beter koppelen aan een deelnemer die hier mee overeen komt.

Alle coaches krijgen een training, deze is verplicht om te volgen voordat je coach kan worden bij Healthy Habits Coaching. Je krijgt geen officiële opleiding of registratie waardoor je als coach aangemerkt wordt.

Op deze website kunt u alles lezen over het instaleren en gebruiken van Teams.

Dit is flexibel. Een coaching sessie is duurt maximaal 20 minuten. Daarnaast ben je met het invullen van het logboek, mailcontact, database doorzoeken zo’n 10 minuten per deelnemer kwijt. Je kiest zelf hoeveel deelnemers je wil coachen. Trajecten duren max 6 tot 8 sessies. De training (en daarna intervisie) zal ongeveer 1x per half jaar zijn. De startscholing duurt 2x 2uur. De intervisie duurt 1 uur. Dus per deelnemer per coachsessie max 30 minuten, max 8 gesprekken, verspreid over een aantal weken/maanden.

Deelnemers melden zich aan met een vraag gerelateerd aan leefstijl. De coaching is op gedragsverandering op een van de leefstijlthema’s. De scheidslijn van lekker in je vel zitten en negatieve gedachten is soms erg vaag. Als coach ben je geen psychische hulpverlener, als de deelnemer het met name over mentale en psychische zaken heeft is het goed om te overleggen met de coördinator en de deelnemer door te verwijzen. Of terug te komen in het gesprek op een gedragsverandering waar je wel in mee kan denken.

Als coach ben je niet bevoegd om lichaamsbeweging voor te schrijven, als personal trainer op te treden, psychologische hulp te verlenen en/of diëten voor te schrijven. De grenzen zijn soms lastig aan te voelen. We vinden het belangrijk om bij twijfel hierover contact te hebben met de coördinator.

Nee, dit heeft niet de voorkeur. Het programma is ontwikkeld om op afstand te coachen. Ook blijft op deze manier de afstand en de belasting voor de coach kleiner.

Het is mooi meegenomen dat u ervaring heeft als coach. Deze ervaring kunt u zeker inzetten! Let wel op: Healthy Habits Coaching is gebaseerd op een aantal gedragsveranderingstechnieken met een bewezen effectiviteit. We willen daarom dat alle coaches werken volgens de methode van Healthy Habits Coaching. Het script is een basis waarin dit allemaal is opgenomen. Om het gesprek niet robotachtig te maken kun je je eigen woorden gebruiken zodat het een natuurlijk gesprek blijft.

Healthy Habits Coaching is gebaseerd op het project ‘Get In Motion’ uit Canada. Daar werd de coaching van 2008 tot 2013 aangeboden aan Canadezen met een dwarslaesie en van 2014 tot 2016 aan volwassenen met een andere lichamelijke beperking. De dienst werd in 2016 opgeschort vanwege een gebrek aan financiering. In 2019 is Get In Motion herstart om Canadezen met een beperking te ondersteunen tijdens de COVID-19-crisis.

Healthy Habits Coaching gebruikt onderzoeksresultaten en bewezen effectieve methodes die mensen met een lichamelijke beperking helpen te motiveren om aan lichaamsbeweging te doen van het ‘Get In Motion’ project uit Canada. Vanuit het onderzoek in Canada blijkt dat het deelnemers helpen gemotiveerd te blijven om actief te zijn en hun fysieke activiteitsniveau te verhogen.

Ja, u maakt gebruik van uw eigen telefoon. Wij willen benadrukken dat het belangrijk is om anoniem te bellen. De deelnemer zal hiervan op de hoogte zijn. Zodra u whatsapp/SMS gebruikt is uw nummer niet meer anoniem. Voorkom dit door af te spreken via Teams. Hier kunt u online bellen en berichten sturen welke gekoppeld is aan een emailadres. Via deze instructie leest u hoe u uw nummer kunt afschermen zodat deze privé blijft.

  1. Open de bel-app van uw mobiele telefoon
  2. Ga naar het scherm waar u het telefoonnummer intoetst
  3. Typ eerst ‘#31#’ in
  4. Typ nu het telefoonnummer in dat u anoniem wilt bellen
  5. Druk op ‘Bellen’
  6. Uw nummer wordt nu niet weergegeven

Kijk eerst of uw vraag tussen de veelgestelde vragen staat. Stuur anders uw vraag naar healthyhabits@specialheroes.nl