Doe mee!

Werk & Participatie

Work Heroes

Lees hier meer over Work Heroes, onze leerlijn over werk & participatie

Werk & Participatie

Binnen de leerlijn Werk & Participatie worden leerlingen onder de naam ‘Work Heroes’ uitgedaagd zich te ontwikkelen aan de hand van verschillende vaardigheden: basis-, denk-, leervoorwaardelijke, vakspecifieke- en samengestelde vaardigheden. De opgedane vaardigheden komen van pas op school, in vrije tijd en bij toekomstig werk.

Kennismaken

Junior P.A. (Professional Assistent) is een programma in ontwikkeling met als doel de participatie en talenten van leerlingen in het speciaal onderwijs te versterken. Jongeren leren en ontdekken kwaliteiten en vaardigheden bij het voorbereiden, organiseren, uitleggen en begeleiden van (plein)activiteiten. Het spel (de activiteit) is het middel om competenties te oefenen.​ Deze competenties komen van pas op school, op een club of later in toekomstig werk. Junior P.A. is voor leerlingen van 10 tot 14 jaar in het speciaal onderwijs die wel een extra uitdaging kunnen gebruiken.

Verdiepen

Voor leerlingen van het speciaal voortgezet onderwijs, praktijkscholen of van instellingen is Ik ben P.A. ontwikkeld. Het doel is de participatie, het zelfvertrouwen en de talenten van jongeren (14 tot 19 jaar) te versterken, zodat ze werken aan hun toekomstperspectief. Jongeren worden opgeleid tot P.A. (professionele assistent). De vaardigheden die ze opdoen komen van pas bij vervolgonderwijs en het vinden van (vrijwilligers) werk.

Ik ben P.A. is een flexibel lesprogramma, waarbij theorie en praktijk elkaar afwisselen. Met behulp van een coach (bijvoorbeeld de docent of een gastdocent) ontwikkelen leerlingen zich op een gebied dat zij interessant vinden: Sport, Media, Horeca, Kunst, Groen of Techniek. Hierdoor kunnen jongeren hun talenten op diverse gebieden ontdekken en bijvoorbeeld assisteren in de kantine van de club, bij de gymles of met het beheren van een website. Tijdens de lessen werken ze aan competenties als presenteren, omgaan met druk en tegenstand, samenwerken en overleggen.

> Lees meer over Ik ben P.A.

Continueren

Binnen Team 12 ontdekken en ontwikkelen jongeren in een inspirerende omgeving hun talenten. De vaardigheden die ze opdoen komen van pas bij vervolgonderwijs, het vinden van werk of bij zinvolle en vooral passende dagbesteding.

Het Team 12 van de school organiseert tijdens en na schooltijd activiteiten om het sport- en cultuuraanbod te verbreden en om leerlingen intensiever te begeleiden richting het deelnemen aan sport- en cultuuractiviteiten. Het team ontzorgt hiermee de school.

> Lees meer over Team 12 van de school

Voor jongeren ouder dan 18 jaar, die geen opleiding volgen én nog geen zicht hebben op een passende baan of vervolgstap, is er Team 12 van de club. Bij het Team 12 van de club worden de jongeren ondersteunt door een werkcoach. Team 12 draait sinds een paar jaar bij onder andere drie Eredivisie-voetbalclubs: RKC Waalwijk, Fortuna Sittard en VVV Venlo. Zie hier een mooi voorbeeld van hoe een jongere via Team 12 doorgroeide naar een betaalde baan. Maar ook andere sportclubs en cultuurinstellingen (bijvoorbeeld een theater) zijn uitstekende omgevingen om met een Team 12 aan de slag te gaan.

> Lees meer over Team 12 van de club

Aan de slag met de leerlijn Werk & Participatie?

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen ondersteunen bij het organiseren van aanbod en ervaringen op het gebied van werk & participatie: