Doe mee!

Symposium Revalidatie Sport en Bewegen: Next Level

“Meer aandacht voor voeding en slapen in de revalidatie.” “Thuisbegeleiding uitbreiden met e-health.” “Hoe geef je een gezonde leefstijl een plek tijdens de revalidatiebehandeling?”

Vrijdag 21 juni vond het symposium Revalidatie, Sport en Bewegen ‘Next Level’ plaats bij Klimmendaal in Arnhem. Het doel van dit door Kenniscentrum Sport en Stichting Special Heroes Nederland georganiseerde symposium was om zorg- en sportprofessionals op het gebied van revalidatie, sport en bewegen te informeren en te inspireren. Ook de doelgroep zelf was uitgenodigd. Lees hier meer over het symposium:

Anke Verlouw, revalidatiearts Adelante (Werkgroep VRA Bewegen en Sport) trapte het symposium af en nam ons mee in de uitkomst van de enquête gezonde leefstijl. Uitkomst: artsen en revalidatie instellingen en afdelingen willen meer aandacht voor gezonde leefstijl. Vervolgens werd de waarde van gezonde leefstijl & voeding in de revalidatie besproken door Dr. Olaf Verschuren, UMC Utrecht | De Hoogstraat. Zijn boodschap was: naast aandacht voor bewegen ook aandacht hebben voor voeding en slapen in de revalidatie. Vervolgens vertelde diëtiste Laura Koster over de rol van voeding voor rolstoelgebruikers tijdens en na de revalidatie. Hierbij was het duidelijk dat de rol van eiwitten belangrijk is en dat je vlak na het trauma meer tussendoortjes mag nemen.

Vlak voor de pauze vertelde Dr. Jasmijn Holla, Hogeschool Inholland | Reade over de rol van de Wheels App in het verkrijgen van een gezonde leefstijl (bewegen en voeding) voor mensen in een rolstoel. Vooral het stukje voeding werd erg gewaardeerd door de deelnemers van de pilot.

Na de pauze gaf Rogier Broeksteeg, fysiotherapeut Rijndam een inkijkje in hun gezonde leefstijl module in Rotterdam. Een mooi praktijkvoorbeeld van hoe je gezonde leefstijl een plek geeft in de revalidatiebehandeling. Als iedereen in je organisatie er achter staat is heel veel mogelijk. Drs. Bregje Seves en drs. Pim Brandenbarg, onderzoekers UMCG sloten de sessie af. Zij deelde de onderzoeksresultaten van het ReSpAct2.0 onderzoek: een 6-jaar follow-up studie naar het beweeggedrag van mensen na revalidatie in de chronische fase. De effectiviteit is aangetoond, maar er is nog voldoende te onderzoeken. Vooral het meten van het feitelijke beweeggedrag is nog een uitdaging.

De bijeenkomst werd afgesloten met een brainstorm. Aan de hand van de volgende vragen hebben we de mooiste ideeën er voor jullie uitgepikt:

 1. Wat kan nog verbetert worden aan het bestaande RSB programma (Beweeg- & Sportloket) en hoe zorg je voor (nog) meer aandacht voor sport en bewegen in de zorg?
 • Thuisbegeleiding uitbreiden met e-health
 • Stimuleren samenwerking met gemeente, eerste lijn en welzijn/sport: een leven lang actief
 • Koppeling met georganiseerde sport en verenigingen verbeteren
 • Actief en passief prikkelen van revalidanten
 1. Wat is er voor nodig in ziekenhuizen en revalidatiecentra om de Beweeg- & Sportloketten uit te breiden naar gezonde leefstijl loketten?
 • Samenwerken met gezondheidsbeleid gemeente, MEE, JOGG, etc.
 • Samenwerken met voedingsindustrie?
 • Leren van ervaringen in onderwijs (Gezonde school)
 1. Welke ideeën zijn er in het algemeen om een actieve en gezonde leefstijl te stimuleren in ziekenhuizen en revalidatiecentra?
 • Gezonde voeding , kookworkshops (combi met ergotherapie)
 • Meer therapie buiten
 • Beweegziekenhuizen bouwen: gebouw en inrichting zijn op gezonde leefstijl aspecten vormgegeven
 • Patiënten monitoren en landelijk analyseren, big data

Volgend jaar is er weer een symposium. Kijk via deze link op Kenniscentrum Sport alle presentaties terug (onder downloads).