Doe mee!

Sport- en beweegleskaarten voor kinderen en jongeren met een beperking

Wanneer je regelmatig sport- en beweegactiviteiten organiseert voor mensen met een beperking dan weet je heel goed wat wel en niet kan. Maar lang niet altijd ben je bekend met sportspecifieke oefeningen die geschikt kunnen zijn voor jouw doelgroep. Daarvoor kun je terecht op de Special Heroes Campus.

In samenwerking met meerdere sportbonden, Calo Windesheim, NOC*NSF en Bewegen Samen Regelen zijn handige leskaarten voor mensen met een beperking binnen vrijetijdsbesteding ontwikkeld. Doe inspiratie op en ga ermee aan de slag.

Op de leskaarten worden naast de omschrijving van de activiteit aan de hand van ‘loopt het?-lukt het?-leeft het?’, situaties omschreven (wat zie je?) met mogelijke oplossingen (wat doe je?). Tevens staan op de leskaart specifieke tips en trics voor kinderen en jongeren met een fysieke, gedragsmatige, verstandelijke en/of visuele beperking. De kaarten zijn voorzien van heldere overzichtstekeningen waardoor nog duidelijker wordt wat de bedoeling is van de activiteit.

Samen met de Atletiekunie, Judobond, NeVoBo, KNLTB, NBB, KNGU, KNHB en de KNVB zijn nu de eerste leskaarten beschikbaar gesteld via de Campus. De komende periode lanceren we tweewekelijks op donderdag een aantal nieuwe leskaarten van deze bonden. Ook met andere sportbonden zijn al kaarten in ontwikkeling en binnenkort volgt ook een serie leskaarten met activiteiten die op het schoolplein uitgevoerd kunnen worden.

Over de Special Heroes Campus

De Special Heroes Campus is hét praktische informatieportaal voor professionals over bewegen en sporten van mensen met een beperking in de vrijetijdsbesteding. Hier vind je naast activiteiten voor in de praktijk ook diverse informatie, zoals scholingen, leerboeken, video’s en tipkaarten.

Het doel van de Special Heroes Campus is om professionals in hun dagelijkse praktijk te ondersteunen, zodat zij voor de doelgroep een waardevolle sport- en beweegsetting kunnen creëren waarin het plezier in bewegen en het ontdekken van talenten centraal mag staan. Tevens is het doel van deze site dat informatie over de doelgroep en activiteiten voor in de praktijk ook allemaal op één plek staan. Dat is de reden dat de Campus een initiatief is van Special Heroes Nederland en dat dit in samenwerking ontwikkeld is met Kenniscentrum Sport, NOC*NSF/Grenzeloos Actief, diverse sportbonden, Hogeschool Windesheim, HanzeHogeschool Groningen en Bewegen Samen Regelen.

Franceline van de Geer, programma coördinator Special Heroes Nederland: “Sinds de lancering wisten al meerdere organisaties het platform te vinden en hun informatie met ons te delen. We nodigen andere organisaties uit om contact met ons op te nemen wanneer zij ook materialen, leskaarten, publicaties, etc hebben die geschikt zijn voor het platform.”

Stichting Special Heroes Nederland maakt zich sterk voor de sociale, mentale en fysieke ontwikkeling van mensen met een beperking door een gezonde en actieve leefstijl te stimuleren en een zo groot en breed mogelijk aanbod te creëren op de gebieden sport en bewegen, kunst en cultuur, werk en participatie en voeding en gezondheid.

Neem voor meer informatie contact op met Franceline van de Geer via fvandegeer@specialheroes.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.