Doe mee!

Rubriek ‘Bouwen aan gezonde gewoontes’

Bouwen aan gezonde gewoontes! Dat is de slogan van Stichting Special Heroes Nederland. Maar hoe doen wij dat eigenlijk? In deze rubriek delen wij voorbeelden uit ons werkveld. Met deze keer:


Een overwinning op wielen

Bij de Bladergroenschool in Winschoten hebben ze onlangs een nieuw motto ontdekt: “Obstakels? Fiets er gewoon overheen!” Dat is precies wat we hebben gedaan om hun leerlingen binnen de leerlijn Sport & Bewegen een nieuwe uitdagingen te bieden, zowel fysiek als mentaal.

Uitdaging op de fiets
Voor veel kinderen lijkt fietsen een alledaagse bezigheid, maar voor sommige kinderen is dit niet vanzelfsprekend. Daarom zijn onze Regionaal Projectleider Noord-Nederland, Hendrik van der Baan, en de vakdocent van de Bladergroenschool, Job Jonker, om tafel gegaan om een leuke beweegactiviteit te bedenken die voor alle leerlingen nieuw was. Hierbij werd gekeken naar de mogelijkheden voor activiteiten in de buurt en naar een soort activiteit die leerlingen, wanneer ze enthousiast zijn over het aanbod, ook zelf in hun vrijetijd kunnen doen. Zo werd het idee om te gaan fietscrossen geboren. De eerste clinic werd gegeven op school en de tweede op een spannend parcours op een echte crossbaan! Voor sommige leerlingen die nog nooit hadden gefietst, leek dit een grote uitdaging. Maar de vakdocent en instructeur van de clinic geloofden in hen en begonnen klein.

Klein beginnen, grote prestaties
De eerste clinic-dag vond plaats op het vertrouwde schoolplein, met enkele verplaatsbare obstakels. Hier konden de leerlingen wennen aan de fiets en de instructies van Gido, de ervaren instructeur van de Flying Birds vereniging uit Winschoten. Het was een kans om vertrouwen op te bouwen en de basis te leggen voor de volgende stap.

Op de tweede clinic-dag verplaatsten ze zich naar de crossbaan. Hier kwamen de echte uitdagingen om de hoek kijken. Een aantal kinderen die voor de clinic nog nauwelijks konden fietsen, bleken na twee trainingen zowaar talent te hebben! Ook de instructeur was onder de indruk. Er hoeft natuurlijk niet uitgelegd te worden dat dit voor de kinderen zelf een mooie overwinning is geweest.

Dan is er nog een voorbeeld van een echte held. Een van de leerlingen had last van hoogtevrees en durfde eerst niet over de hoge bulten te fietsen. Maar dankzij vele aanmoedigingen overwon hij zijn angst. Met het vertrouwen dat ze hem gaven, groeide hij en fietste hij letterlijk over zijn obstakels heen.

Inspirerende gast
Instructeur Gido had bij de clinic een bijzondere gast mee om de leerlingen van de Bladergroenschool te inspireren: zijn dochter Jolein. Jolein heeft zelf ook op het speciaal onderwijs gezeten en is internationaal succesvol geweest op de crossfiets. Ze vertelde de leerlingen over haar eigen ervaringen en over hoe ze bleef doorzetten, ook als iemand tegen je zegt dat je het niet kan. Met die vastberadenheid heeft ze 2 wereldtitels veldrijden op haar naam geschreven, is ze Olympische kampioen wielrennen en elfvoudig Nederlandskampioen wielrennen. Zo sloot Jolein de geslaagde clinics af met bemoedigende woorden waar de leerlingen van onder de indruk waren.

Bouwen aan gezonde gewoontes 
De clinics op de Bladergroenschool stonden niet alleen in het teken van fietsen, maar ook van leren en groeien. De leerlingen ontdekten dat ze meer kunnen dan ze dachten, als ze er maar in geloven. En dat is precies waar Stichting Special Heroes Nederland voor staat: het bieden van kansen en het bouwen aan gezonde gewoontes, stap voor stap.


Doe met ons mee!
Wil jij ook met Healthy Habits aan de slag? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we jou kunnen ondersteunen.