Ga naar de inhoud

Scholing Bewegen en bewogen worden

Wil je leren hoe je op een verantwoorde manier bewegingsactiviteiten kunt aanbieden aan mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB)? Of wil je jouw vaardigheden op dit gebied verder ontwikkelen? Tijdens de scholing ‘Bewegen en Bewogen Worden’ doe je zowel theoretische kennis als praktijkvaardigheden op, zodat je na afloop op een professionele en verantwoorde manier bewegingsactiviteiten kunt aanbieden aan deze doelgroep.

Voor wie is deze scholing

Deze scholing is speciaal ontwikkeld voor vakdocenten bewegingsonderwijs, trainers van sportverenigingen, en bewegingsagogen die werkzaam zijn in zorginstellingen voor mensen met een EMB. Als deelnemer krijg je de kennis en tools die nodig zijn om deze bijzondere doelgroep op een verantwoorde manier te begeleiden tijdens bewegingsactiviteiten.

Opbouw en tijdsduur

Tijdens de scholing ligt de focus op het combineren van theorie en praktijk. Dit doen we door het schetsen van een duidelijk kader voor de omgang en begeleiding van mensen met een EMB, waarbij we methodieken en theorieën bespreken die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Door het uitwisselen van praktijkervaringen, het oefenen van vaardigheden en het reflecteren op eigen handelen, leer je hoe je op een effectieve manier bewegingsactiviteiten kunt organiseren voor mensen met een ernstige meervoudige beperking.

Deze scholing duurt 3 uur

Na afloop van de scholing

  • Kan je theorieën toepassen over bewegen met mensen met EMB;
  • Kan je het nut en belang van bewegen voor deze doelgroep uitleggen;
  • Weet je gedrag van de deelnemers te observeren en rapporteren;
  • Kan je advies geven aan betrokkenen;
  • Kan je passende activiteiten ontwerpen, uitvoeren en evalueren;
  • Weet je hoe de begeleiding af te stemmen op de behoeften van de doelgroep.

Over de docent

De scholing wordt gegeven door Cor Niks, docent psychomotorische therapie en bewegingsagogie aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Cor Niks is ook de auteur van het tijdens de scholing gebruikte boek Bewegen en Bewogen Worden. Hij heeft uitgebreide ervaring op zowel het bewegingsagogische als therapeutische vlak.

Scholing aanvragen

Individuele deelname is mogelijk vanaf 10 deelnemers. Ook InCompany trainingen zijn beschikbaar. 

Voorwaarden

Op al onze scholingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. 

Scholing aanvragen

Ben je geïnteresseerd in een van onze scholingen? Laat het ons weten!

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid(opent in nieuw tabblad) en de servicevoorwaarden(opent in nieuw tabblad) van Google zijn van toepassing.

Verdieping

Tijdens de verdieping (4 bijeenkomsten) leer je onder andere doelen formuleren, systematisch deelnemers met EMB te observeren, feedback geven, en tot slot het organiseren, geven en evalueren van lessen.

Wat kan je verwachten?

  • Bijeenkomst 1
    Je leert het schetsen van kader voor de omgang en begeleiding van mensen met een ernstig meervoudige beperking. Je gaat in op de methodieken en theorieën, met steeds vertaling naar de praktijk door het uitwisselen van praktijkervaringen, oefenen en op elkaar reflecteren.
  • Bijeenkomst 2
    Je gaat aan de slag met het formuleren van doelen. Daarnaast leer je het systematisch observeren van deelnemers met een ernstige meervoudige beperking. Tot slot komt de planning, voorbereiding en verslag doen van bewegingsactiviteiten aan bod.
  • Bijeenkomst 3
    Je leert hoe je feedback geeft. Je gaat aan de slag met het organiseren, geven en evalueren van lessen aan deelnemers met een ernstige meervoudige beperking. We maken een start met het voorbereiden van een sportinstuif, voor bijeenkomst 4.
  • Bijeenkomst 4
    Terugkoppeling met een filmpje van een eigen les. Daarnaast organiseer je een sportinstuif met EMB-leerlingen (in opdracht van school of andere organisatie), of de deelnemers spelen zelf leerlingen met een ernstige meervoudige beperking.

Lesmateriaal

In de scholing wordt gebruik gemaakt van het praktische leerboek: ‘Bewegen en bewogen worden‘.

Docenten

Cor Niks is docent psychomotorische therapie en bewegingsagogie Hogeschool Windesheim te Zwolle en auteur van het in de scholing gebruikte boek ‘Bewegen en bewogen worden’. Zijn werkervaring ligt zowel op het bewegingsagogische als therapeutisch vlak.

Tina Bellemans is docent psychomotorische therapie en bewegingsagogie Hogeschool Windesheim te Zwolle. Daarnaast doet ze (promotie)onderzoek naar het effect van psychomotorisch therapie bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Als therapeut is zij werkzaam geweest binnen de verstandelijk beperkten-sector, met o.a. de doelgroep EMB. Tina is medeauteur van het gebruikte leerboek.

Contact

Heb je interesse om jezelf te verdiepen in ‘Gedrag (g)een probleem’? Laat het ons weten!

Contact

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid(opent in nieuw tabblad) en de servicevoorwaarden(opent in nieuw tabblad) van Google zijn van toepassing.