Doe mee!

Sport Heroes

Iedereen kan een held zijn!

Verbetering van fysieke fitheid, maar ook meer zelfvertrouwen, zelfstandigheid en sociale interactie.
Verhaal

Niemand meer buitenspel!

- Franceline, programma coördinator

Sport Heroes

Sport Heroes is al meer dan twaalf jaar een succes binnen het speciaal onderwijs. Het feit dat kinderen en jongeren met een beperking aanzienlijk minder sporten, is aanleiding geweest voor de ontwikkeling van het programma. Met als doel de sport- en beweegparticipatie te vergroten, door leerlingen zelf te laten ervaren hoe leuk sporten en bewegen is.

Binnen het onderwijs blijkt dat vakdocenten bewegingsonderwijs een goede doorstroom naar sportaanbieders en verankering van sportstimulering in het schoolbeleid missen. Sport Heroes speelt hier op in met haar programma door kennismakingsactiviteiten in sport en bewegen, en verduurzaming van het programma.

Nu twaalf jaar later hebben meer dan 40.000 leerlingen van 380 scholen meegedaan aan Sport Heroes, 500 sportverenigingen geparticipeerd en is de sport- en beweegparticipatie van de doelgroep gestegen met 12%-15%. De succesfactoren van Sport Heroes zijn:

  • Kracht en eenvoud van de erkende methodiek.
  • Samenwerking zorgt voor lokale/regionale/landelijke verankering; scholen, sportverenigingen en gemeenten werken lokaal samen – regionale en landelijke partijen ondersteunen – Special Heroes Nederland begeleidt bij implementatie en duurzame verankering.
  • Programma is toegesneden op behoefte en situatie van de doelgroep – gefaseerd en veilig kennismaken binnen de school (voor leerlingen en trainers) – vanuit school gaan leerlingen in een groepje naar de sportvereniging (veilig en leuk voor de leerlingen / beter te organiseren voor de vereniging).
  • Succes creëert betrokkenheid.

Daar waar Sport Heroes de kinderen en jongeren al kennis laten maken met een breed scala aan sportactiviteiten kan het Heroes Vrijetijdsteam de leerlingen ‘aan de hand’ nemen en met een individuele aanpak bekijken wat de mogelijkheden zijn. Soms kan net dat beetje extra aandacht en meer tijd om ‘verenigingsklaar’ te worden, de doorslag geven om aan de slag te gaan bij een aanbieder. Lees hier meer over het Heroes Vrijetijdsteam en de mogelijkheden.

Samen met Gezonde School en scholen willen we leerlingen uit het speciaal onderwijs een impuls geven voor een gezonde en actieve leefstijl door implementatie en verankering op het gebied van bewegen en sport in het schoolbeleid Kijk hier voor de mogelijkheden.

Lees ook onze folder over Sport Heroes.

ClubExtra

Voor sommige kinderen is sporten en bewegen bij een vereniging of op school allesbehalve plezierig. Ze worden als laatste gekozen bij een teamspel, krijgen bijna nooit de bal toegespeeld, durven niet goed te balanceren op een smalle evenwichtsbalk. Doordat ze vaak het gevoel hebben ‘buiten het spel’ te staan vermindert het enthousiasme aanzienlijk. Voor deze groep kinderen biedt ClubExtra een uitkomst. Lees hier meer over dit beweegprogramma.

Contact

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over Sport Heroes? Neem dan contact op met de regionaal projectleider.