Doe mee!

Samenwerking Fitgaaf! & Healthy Heroes

Special Heroes Nederland werkt continue aan het doorontwikkelen en verbeteren van haar programma’s. Hierdoor kunnen we ons zo goed mogelijk blijven inzetten voor een actieve en gezonde leefstijl voor mensen met een beperking. In de (door)ontwikkeling wordt regelmatig samengewerkt met verschillende partners. Bijvoorbeeld voor ons onderwijsprogramma Healthy Heroes, waarbij wij een samenwerking hebben met Fitgaaf! Wij hebben de bedenker van Fitgaaf!, Tom Steffens, gesproken over deze samenwerking.

Kan je kort vertellen wat Fitgaaf! is?
Zeker! FitGaaf! is een landelijk erkende, preventieve leefstijlinterventie voor kinderen en ouders/verzorgers. In de kern draait FitGaaf! om het belonen van dagelijkse gezonde acties. Met stickers! Daarnaast maken we gezonde keuzes extra leuk en aantrekkelijk. Want als iets leuk is, gaat het meestal een stuk makkelijker.  De FitGaaf!-methode is in de RIVM-interventiedatabase van het Centrum voor Gezond Leven als ‘Goed Onderbouwd’ erkend en is een erkende Gezonde School- en Gezonde Kinderopvang-activiteit.

Waarom wilde je graag samenwerken met Special Heroes Nederland?
Ik ben FitGaaf! ooit begonnen vanuit de missie om gezond opgroeien en opvoeden eerlijker te maken. Elk kind moet gezond kunnen opgroeien, met meer plezier en minder strijd. Ongeacht je achtergrond, waar je woont, of waar je op school zit.

Een paar jaar terug werd ik benaderd door Special Heroes Nederland. Ze vroeg of ik ervoor openstond om samen na te denken over het aanpassen van onze FitGaaf!-materialen, zodat deze beter aan konden sluiten op kinderen in het speciaal onderwijs. Daar hoefde ik niet lang over na te denken! Omdat dit een gave kans was om ook voor deze mooie doelgroep iets te betekenen. Vanaf daar is het balletje gaan rollen en is deze fijne samenwerking ontstaan. 

 

Wat heeft de samenwerking tussen Fitgaaf! en Healthy Heroes opgeleverd?
Tot nu toe drie superleuke co-creaties! Het eerste product dat we eind 2020 voor en met Special Heroes Nederland hebben gemaakt is de Persoonlijke Fitgaaf! kalender​, een kalenderposter met stickervel die leerlingen in het speciaal basisonderwijs vooral thuis kunnen gebruiken. Op de kalender hebben de leerlingen de mogelijkheid verschillende themastickers te plakken, zoals; drinken, fruit en bewegen etc.​ Wanneer een leerling fruit heeft gegeten mag hij/zij een sticker plakken. Door middel van deze speelse aanpak wordt een beeld geschetst over het leefstijlgedrag van een leerling. Indien een leerling heel weinig fruit stickers kan plakken, betekent dit dat deze leerling nog winst kan behalen in het meer eten van fruit.​

En daar zijn nu twee producten voor in de klas bij gekomen. Ten eerste de ‘Fit-checkposter’. Dit is een poster waarbij de docent alle namen van de leerlingen uit zijn/haar klas kan vermelden. Samen met de docent kan de leerling elke week een gezond doel opstellen. Als dit doel goed is gegaan, kan de leerling samen met de docent het check stickertje plakken in het vakje ‘gelukt’! Het is belangrijk voor een docent om te ondersteunen bij het maken van de doelen met de leerlingen. En de leerlingen kunnen elkaar op deze manier ook helpen en van elkaar leren.

Ten tweede is er een Klassenchallenge-poster gemaakt! Dit is een mooie, grote poster waarbij leerlingen, samen met mascotte Vita, gezamenlijk langs verschillende gezonde thema’s komen, ook wel de thema-landen genoemd (bijvoorbeeld ontbijt land). Als docent kan je deze poster inzetten tijdens bijvoorbeeld ‘gezondheidsweken’. Zo kan in een week specifiek aandacht gegeven worden aan bijvoorbeeld het thema ontbijt. De thema’s die langskomen in deze poster zijn; ontbijt, drinken, groente, fruit, slaap en bewegen. Ook kunnen hier weer weekdoelen worden afgesproken, maar dan met de hele klas. Wanneer de doelen behaald zijn, mogen er wederom stickers worden geplakt op de poster.

Wat is volgens jou de kracht van het Healthy Heroes programma?
In het Healthy Heroes programma staat een gezonde leefstijl centraal. Er wordt gewerkt met verschillende thema’s: groenten, fruit, drinken, ontbijten, tussendoortjes en etiketten. Bij al deze thema’s wordt toegewerkt naar bewustwording en gedragsverandering naar een gezond gewicht, maar ook naar geluk op sociaal, mentaal en fysiek gebied. Ik denk dat de kracht van het programma is dat het kinderen en jongeren faciliteert om zelf de regie op hun eigen gezondheid te houden, door een gezonde en actieve leefstijl te ontwikkelen op een leuke, lekkere en leerzame manier.

Meer informatie over Healthy Heroes