Doe mee!

Rubriek ‘Bouwen aan gezonde gewoontes’

Bouwen aan gezonde gewoontes! Dat is de slogan van Stichting Special Heroes Nederland. Maar hoe doen wij dat eigenlijk? In deze rubriek delen wij voorbeelden uit ons werkveld. Met deze keer:


Kunst & cultuur combineren met techniek:
Een unieke samenwerking op Het Berkenhofcollege in Breda

Een van de speerpunten van Stichting Special Heroes Nederland is de integrale benadering van gezondheidsthema’s in het speciaal onderwijs. Dit doen wij via onze overkoepelende, integrale leerlijn ‘Healthy Heroes’. Een gezonde leefstijl omvat namelijk meer dan alleen voldoende bewegen of gezond eten. In dit artikel delen we een inspirerend voorbeeld van een succesvolle samenwerking, waarbij leerlingen en het speciaal onderwijs op een unieke manier leren, ervaren en experimenteren met een combinatie tussen techniek, kunst en cultuur.

Samenwerking met Nieuwe Veste
Al meerdere jaren coördineert Stichting Special Heroes Nederland de Kunst & Cultuur leerlijn ‘Art Heroes’ op Het Berkenhofcollege, een school voor speciaal onderwijs in Breda. Hierbij ondersteunen we de school bij het opstellen van jaar- en projectplannen op het gebied van gezonde leefstijl en helpen we bij het vinden van de juiste aanbieders in de regio die op school lessen komen geven. Een van deze aanbieders is Nieuwe Veste, een organisatie die zich inzet voor taal- en creativiteitsontwikkeling en ervaring heeft met de doelgroep.

Nieuwe Veste: Creatieve Hub in Breda
Nieuwe Veste beschikt over de MakersBase, een unieke creatieve werk- en ontmoetingsplaats in het hart van Breda. Hier kunnen leerlingen niet alleen maken wat ze willen, maar ook leren en experimenteren. De MakersBase biedt toegang tot geavanceerde machines, waaronder 3D-printers, lasersnijders, vinylplotters, en nog veel meer. In het kalenderjaar 2023/2024 organiseert Nieuwe Veste binnen onze leerlijn ‘Art Heroes’ diverse workshops voor Het Berkenhofcollege, variërend van stopmotion en beatcreatie tot hiphop en t-shirt drukken.

Leerlingen van Het Berkenhofcollege namen deel aan een workshop stopmotion

Combineren kunst en cultuur met techniek
Nieuwe Veste is continu hun aanbod aan het (door)ontwikkelen en ziet veel kansen om in het onderwijs kunst en cultuur te combineren met techniek. Wij hebben dit zelf mee kunnen maken tijdens de netwerkborrel op 14 november, georganiseerd door Nieuwe Veste en het Urban Living Lab Breda. Deze bijeenkomst stond in het teken van kunst, technologie en maakeducatie. Wij namen deel aan een workshop waar creativiteit centraal stond. Het doel was duidelijk: van ‘niets’ ‘iets’ maken, en in dit geval betekende dat muziek. Met behulp van een sequencer, een machine voor het maken van ritmes, en kleine elektronische onderdelen die tikgeluiden imiteren, bouwden we samen unieke muziekmachines.

Bouwen aan gezonde gewoontes
De activiteiten op Het Berkenhofcollege is een goed voorbeeld van hoe Stichting Special Heroes Nederland, in samenwerking met Nieuwe Veste, leerlingen de kans geven om hun creativiteit te ontdekken en te ontwikkelen, waarbij kunst, cultuur, en technologie hand in hand gaan. Hopelijk kunnen we deze Healthy Heroes benadering ook op andere scholen gaan toepassen!


Doe met ons mee!
Wil jij ook met Healthy Heroes aan de slag? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we jou kunnen ondersteunen.