Doe mee!

Rubriek ‘Bouwen aan gezonde gewoontes’

Bouwen aan gezonde gewoontes! Dat is de slogan van Stichting Special Heroes Nederland. Maar hoe doen wij dat eigenlijk? In deze rubriek delen wij voorbeelden uit ons werkveld. Met deze keer:


Lokale samenwerkingen verbinden Sport & Cultuur: Een inspirerende dag voor speciaal onderwijs in Zeist 

Een jaarlijks evenement kreeg dit jaar een nieuwe dimensie met de toevoeging van een cultuurcomponent, zonder de focus op sport en beweging te verliezen. De Sport & Cultuurdag in Zeist toont hoe lokale partijen samenwerken, ondersteund door regionale en landelijke partijen uit het netwerk van Special Heroes Nederland, om meerdere thema’s voor een gezonde leefstijl te integreren. 

Op 24 mei 2024 organiseerden Sportief Zeist en de lokale Rotary samen met Special Heroes Nederland een inspirerende Sport & Cultuurdag in Zeist, waar meer dan 200 leerlingen uit het speciaal onderwijs in een nieuwe omgeving kennismaakten met diverse sport- en cultuuractiviteiten ter bevordering van een gezonde en actieve leefstijl. Patrick Compter, Regionaal projectleider West-Nederland van Special Heroes Nederland, speelde een belangrijke rol als verbindende factor tussen de benodigde partijen. 

Verdieping op bestaand schoolaanbod 

Gedurende het schooljaar namen de leerlingen deel aan diverse clinics op school, georganiseerd door lokale aanbieders. De Sport & Cultuurdag vormde een volgende stap in dit traject, waarbij Sportief Zeist en Special Heroes Nederland een verdiepingsslag aanbrachten op het bestaande aanbod. Op 24 mei werden de leerlingen van in totaal vier scholen uitgenodigd voor een inspirerende dag buiten de vertrouwde schoolomgeving, bij zwembad Dijnselburg. De activiteiten varieerden van freerunnen, skaten, dansen en drumparty’s tot een stormbaan, klimbos en vrije spelactiviteiten. 

Samenwerking met sport- en cultuuraanbieders

Sport- en cultuuraanbieders speelden een essentiële rol in het succes van de dag. Ze verzorgden diverse activiteiten en zorgden ervoor dat alle leerlingen een succesmoment konden beleven, waarbij plezier centraal stond. De betrokkenheid van organisaties zoals Tantum Freerunning, SIVZ, Dansschool UDX, Nova Korfbal en Drumparty toonde de kracht van samenwerking op lokaal, regionaal en landelijk niveau.

Op maat gemaakte ondersteuning

Naast Special Heroes Nederland, staat ook JOGG bekend om hun op maat gemaakte ondersteuning. In nauwe samenwerking met de cultuurmaker en JOGG-regisseur van de gemeente Zeist was de dag zorgvuldig afgestemd op de behoeften en interesses van de leerlingen van de vier deelnemende scholen.  

Maatwerk vanuit gemeenschappelijke doelstellingen 

Naast de organiserende partijen waren ook de JOGG-regisseur van Zeist en de cultuurmaker betrokken bij zowel de voorbereiding als de uitvoering van de Sport & Cultuurdag. Dankzij hun inzet was er drinkwater en vers fruit beschikbaar en werden nieuwe aanbieders enthousiast gemaakt om zich in de toekomst aan te sluiten. Zo hebben we samen meer impact gecreëerd en heeft iedereen bijgedragen aan een integraal evenement voor deze doelgroep. 

Een groot succes 

De Sport & Cultuurdag was een doorslaand succes, mede dankzij de toewijding van alle betrokken partijen. Speciale dank gaat uit naar Sportief Zeist en Rotary voor hun (financiële) ondersteuning en betrokkenheid. Ook willen we JOGG Zeist en Jumbo hartelijk bedanken voor hun waardevolle bijdrage aan het thema gezonde voeding, door drinkwater en fruit te sponsoren voor alle begeleiders en deelnemers van het evenement! De inspanningen van de organisatie, deelnemende scholen en aanbieders hebben bijgedragen aan een onvergetelijke dag vol sport, cultuur en plezier. 

Doe met ons mee! 

Wil jij ook met Healthy Heroes aan de slag en ontdekken hoe we elkaar in jouw gemeente op meerdere domeinen kunnen versterken? Neem vandaag nog contact met ons op!