Doe mee!

Rubriek ‘Bouwen aan gezonde gewoontes’

Bouwen aan gezonde gewoontes! Dat is de slogan van Stichting Special Heroes Nederland. Maar hoe doen wij dat eigenlijk? In deze rubriek delen wij voorbeelden uit ons werkveld. Met deze keer: 


Integrale benadering door lokale samenwerking: het verhaal van Team 12 RKC Waalwijk 

Onlangs zijn de deelnemers van Team 12 bij RKC Waalwijk gestart met het ontwikkelen van hun kennis en vaardigheden over een gezonde leefstijl. Het bouwen aan gezonde gewoontes binnen een Team 12 is een prachtig voorbeeld van een lokale samenwerking die jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt stimuleert om aan een gezonde leefstijl te werken!

Werkcoach Emiel Strikkers geeft uitleg over de Schijf van Vijf

Team 12 is een ontwikkeltraject voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar met een afstand tot de arbeidsmarkt. De jongeren werken in een aansprekende omgeving aan hun persoonlijke ontwikkeling en leren er werknemersvaardigheden, zoals op tijd komen, plannen en samenwerken. Een of twee werkcoaches ondersteunen en begeleiden de jongeren. Sinds juni 2021 is RKC Waalwijk een Team 12 locatie.

Naast het opdoen van werkervaring wil Team 12 van RKC Waalwijk graag bouwen aan gezonde gewoontes! Samen met de werkcoaches en de projectleider van Samen RKC geeft Lottie Gort, Regiocoördinator Zuid-Nederland bij Special Heroes Nederland hier invulling aan met de verschillende leerlijnen van Special Heroes Nederland.

Lottie Gort in gesprek met de deelnemers van Team 12

Naast de leerlijn Werk & Participatie ligt de focus in eerste instantie op de leerlijnen Sport & Bewegen en Eten & Drinken. Tijdens de GO Healthy-week van GO Waalwijk zijn de deelnemers van Team 12  gestart met kennismakingslessen over eten en drinken. Werkcoach Emiel Strikkers en Projectleider Lottie Gort zijn op vrijdag 12 april middels stellingen over voeding met de deelnemers in gesprek gegaan, om de jongeren te laten nadenken over hun voedingskeuzes.

Stelling: Als je een eigen bedrijf zou starten, welk soort eten of drinken zou je dan verkopen? .. en waarom?’

Op 26 april zijn de deelnemers gestart aan een reeks van zes lessen over gezonde voeding die verzorgd worden door een gastdocent van Special Heroes.  Tijdens de lessen komen er zes onderwerpen over eten en drinken aan bod: Ontbijt, Groente, Fruit, Drinken, Tussendoortjes en Etiketten. De lessen, specifiek ontworpen door Special Heroes Nederland voor deze doelgroep, omvatten zowel theoretische als praktische aspecten. Naast het opdoen van kennis gaan de deelnemers ook actief aan de slag met het bereiden en proeven van voeding!

Lottie Gort: “Het is leuk om na een aantal weken al effect te zien. Tijdens de aftrap op 12 april werd het duidelijk dat één van de deelnemers altijd een frikandelbroodje meenam naar RKC. Tijdens de les over groente, vier weken later, bleek dat de betreffende deelnemer nog maar een enkele keer een frikandelbroodje had meegenomen. Hij varieerde vanaf dag 1 (al) in zijn eetgewoonten bij Team 12.

Deelnemers Team 12 leren over gezonde voeding

Voor de lessen over Eten & Drinken is GO Healthy aangehaakt. Dit zorgt voor de lokale samenwerking tussen RKC Waalwijk, GO Waalwijk en Special Heroes Nederland.

Doe met ons mee!
Wil jij ook met Healthy Heroes aan de slag? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we jou kunnen ondersteunen.