Doe mee!

RENN 4 bokst het voor elkaar

Vanmorgen kwam Semmy Schilt in geheel eigen persoon om de derde en daarmee alweer de laatste kickboksclinic van deze periode te verzorgen voor de leerlingen van RENN 4 school De Atlas aan de Treubstraat. Nadat er eerst letterlijk even tegen hem opgekeken werd, deden daarna alle leerlingen actief en geconcentreerd mee met de les – iets wat niet altijd vanzelfsprekend is.

RENN4 De Atlas is een neutraal bijzondere school, waarin de leerlingen centraal staan. De school geeft onderwijs aan jongeren van 12 tot 20 jaar met gedragsproblemen en/of psychiatrische problematiek, die onder andere daardoor moeilijkheden hebben met leren en moeilijk opvoedbaar zijn. De problemen hebben vaak te maken met gedrag, gebrek aan concentratie en moeilijkheden bij het volgen van een ‘gewone’ school.

Mede daarom is aansluiting bij sportverenigingen ook niet altijd even makkelijk. Stichting Special Heroes Nederland probeert de sportparticipatie onder jongeren in het speciaal onderwijs te verhogen door lokale sportverenigingen uit te nodigen in de gymlessen onder schooltijd. Daarmee kunnen de leerlingen op een voor hun veilige manier ontdekken welke sport ze leuk vinden, maar kan de trainer ook leren hoe om te gaan met de doelgroep. Daardoor wordt zowel de toenadering tot een sportclub als een succesvol vervolg een stuk laagdrempeliger en proberen we ook deze jongeren structureel meer in beweging te krijgen.

Na een opstart- en testfase van twee jaar heeft RENN 4 aangegeven blij te zijn met deze aanpak en veranderingen te zien optreden bij de jongeren. Sport geeft zoveel meer dan alleen maar beweging. Kinderen worden er weerbaarder van, krijgen meer zelfvertrouwen, groeien in de sociale ontwikkeling en dit alles blijft niet alleen binnen de sportzaal maar heeft ook weer effect op alle andere dagelijkse bezigheden.

Stichting Special Heroes Nederland is dan ook trots het project te mogen vervolgen op de RENN 4 scholen in Assen. De Atlas aan de Treubstraat is nu de derde en laatste locatie in Assen die sport en bewegen structureel in het lesprogramma hebben opgenomen. Ze hebben daarmee ook het certificaat van de Gezonde School toegekend gekregen, maar het leukste compliment vandaag was toch wel van een leerling die zei dat hij niet zo van vechten hield, maar na afloop van de les wel trots kwam vertellen dat hij een handtekening van Semmy Schilt had en hij de bokstraining eigenlijk best wel leuk vond!