Doe mee!

Pilot Junior P.A. gestart

Ontdek je talent, word Junior P.A.

Op CSBO De Kimkiel in Groningen gaat een aantal leerlingen aan de slag met Junior P.A.

Junior P.A. is een programma in ontwikkeling met als doel de participatie en talenten van kinderen en jongeren in het speciaal onderwijs te versterken. Jongeren leren en ontdekken kwaliteiten en vaardigheden bij het organiseren van (plein)activiteiten. Deze kwaliteiten en vaardigheden komen van pas op school, op een club of later in toekomstig werk. De nadruk ligt op het samen versterken van kwaliteiten, talenten en zelfvertrouwen van de jongere.

Tijdens het programma leidt de cursusleider (leerkracht) jongeren op tot Junior Professional Assistent.

De cursusleider bespreekt met de deelnemers hoe de spelkaarten zijn opgebouwd en wat er van hen verwacht wordt. De cursusleider begeleidt en observeert de deelnemer in alle fasen: voorbereiding, uitvoering en reflectie na afloop.

Voor wie is Junior P.A. 

Junior P.A. is voor kinderen/jongeren van 10 tot 14 jaar in het speciaal onderwijs die een extra uitdaging kunnen gebruiken. Met het volgen van het Junior P.A. programma doen zij praktijkervaring op tijdens de gymles, in de pauze of na schooltijd door pleinactiviteiten te organiseren en te begeleiden.

Op de Kimkiel in Groningen hebben de ‘sollicitatiegesprekken’ plaatsgevonden en gaan vier leerlingen aan de slag als Junior P.A. Enkele quotes van hun motivatie om dit te willen doen:

  • “Ik vind het leuk om andere kinderen blij te maken.”
  • “Ik vind het belangrijk dat kinderen gezond opgroeien.”
  • “Ik word blij als ik vrolijke gezichten zie.”
  • “Als een kind het moeilijk heeft, loop ik naar hem/haar toe en vraag ik of ik kan helpen.”

Voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs is er het programma Ik ben P.A. In dit voor docenten flexibele lesprogramma wisselen theorie en praktijk elkaar af. De lesprogramma’s zijn rondom de interessegebieden Sport, Media, Horeca, Art, Groen en Techniek.

Ook aan de slag?

Na de zomer kunnen meerdere scholen deelnemen aan de pilot van Junior P.A. Heb je interesse en wil je meer informatie over het programma en de mogelijkheden? Neem dan contact op met de projectleider van Special Heroes Nederland in uw regio.

Aan de slag met Ik ben P.A.? Kijk dan voor meer informatie op de site en/of neem contact op met de regionaal projectleider.