Doe mee!

‘Healthy Habits Coaching’ – online coaching naar gezonde gewoontes

Coaching op leefstijl door ervaringsdeskundige vrijwilligers voor mensen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking 

Steeds vaker wordt bij mensen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking gezonde leefstijl als medicijn voorgeschreven. De eerste stappen zetten naar gezondere gewoontes is echter verdraaid lastig. Daarom is Stichting Special Heroes Nederland gestart met een nieuw initiatief: ‘Healthy Habits Coaching’. Dit is een pilot project, gebaseerd op het succesvolle ‘Get In Motion’ programma van Queen’s University uit Canada: coaching op afstand door vrijwilligers en ervaringsdeskundigen.

De coaching is voor deelnemers kostenloos. Voor de werving van vrijwillige coaches richten wij ons op ervaringsdeskundigen en (leefstijl)coaches die anderen willen ondersteunen om de eerste kleine stappen naar gezondere gewoontes te zetten. Tijdens een scholing leren de coaches met een script te coachen op gedragsverandering. Ook kunnen coaches info, tools en verwijsopties ophalen in een (kennis)database.

We willen benadrukken dat de coaches in het project niet opgeleid worden tot een professionele leefstijl coach. Het betreft een vrijwilligersfunctie. Coaches verbinden zich voor minimaal één jaar aan dit project en de inzet per deelnemer is ongeveer 30 minuten per week. Hierin bespreken de coach en de deelnemer samen het actieplan om tot kleine stapjes richting gezonde gewoontes te komen en worden successen gevierd. De afspraken zijn online of telefonisch, laagdrempelig en flexibel in te plannen.

Onze volgende stap is het werven van coaches en hen de scholing geven. Daarna kunnen deelnemers zich aanmelden. De werving van coaches vindt plaats via sport -en leefstijlloketten in ziekenhuizen, patiëntenverenigingen en via social media. Wil je meer informatie over dit initiatief neem dan contact op met onze projectleider Lieneke Vos: leefstijl@specialheroes.nl.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het AGIS Innovatiefonds.