Doe mee!

Onderzoek

De kracht van ervaringsdeskundigheid

Lees hier over het onderzoek naar de kracht van ervaringsdeskundigheid.

De kracht van ervaringsdeskundigheid

Een gezond en actief leven leiden is niet altijd vanzelfsprekend voor mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte. Bij Healthy Habits Coaching krijgen volwassenen uit deze doelgroep de mogelijkheid om online of telefonisch in contact te komen met ervaringsdeskundigen die hen helpt bij het zetten van kleine stapjes richting gezonde gewoonten. Wat is hierbij de meerwaarde van het inzetten van ervaringsdeskundigen?

Jikke Hak & Myrthe Houben deden voor hun afstudeeropdracht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam in opdracht van Stichting Special Heroes Nederland onderzoek naar de meerwaarde van ervaringsdeskundigheid. Vanuit dit onderzoek hebben we inzichten verkregen van zowel cliënten als ervaringsdeskundigen die de kracht van ervaringsdeskundigheid laten zien.

Ervaringsdeskundigheid: Empathie en Herkenning

De ervaringen van cliënten die coaching hebben ontvangen van ervaringsdeskundigen zijn positief. Cliënten voelen zich echt gehoord en begrepen door de ervaringsdeskundigen. Door gedeelde ervaringen wordt een gevoel van onderlinge herkenning en erkenning ervaren. Hierdoor voelen de gesprekken open en eerlijk aan, zonder taboes. Deze factoren zorgen volgens cliënten voor een veilige omgeving waarin alles bespreekbaar is.

Praktische Tips en Laagdrempeligheid

Een ander belangrijk aspect van de inzet van ervaringsdeskundigen is de mogelijkheid voor cliënten om praktische tips te ontvangen. Doordat de ervaringsdeskundigen zelf vergelijkbare processen hebben doorlopen, kunnen ze waardevolle inzichten delen. Deze praktische tips zijn van grote waarde voor de deelnemers en dragen bij aan het ontwikkelen en behouden van gezonde gewoontes.

Daarnaast wordt de laagdrempeligheid van het Healthy Habits Coaching als waardevol ervaren. Cliënten hebben de mogelijkheid om zelf de regie te voeren over hun gezondheid en welzijn. Ze kunnen op hun eigen tempo werken aan hun doelen en hebben de vrijheid om zelf te bepalen welke aspecten van een gezonde leefstijl ze willen aanpakken.

Zingeving en Persoonlijke Ontwikkeling voor Ervaringsdeskundigen zelf 

Voor de ervaringsdeskundigen zelf wordt het werk als coach als een bron van zingeving ervaren. Het creëert een gevoel van betrokkenheid bij de maatschappij. Hulp bieden aan anderen en daarbij eigen kennis en ervaring kunnen inzetten geeft hen voldoening. De eigen beperkingen en/of chronische aandoeningen kan worden omgezet in kracht. Het feit dat sommige ervaringsdeskundigen zelf in het verleden deze ondersteuning hebben gemist, motiveert hen des te meer om anderen te helpen.

Naast het creëren van zingeving draagt het werken als ervaringsdeskundige ook bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de betrokkenen. Ze verwerven nieuwe vaardigheden, ontwikkelen een dieper begrip van hun eigen situatie en groeien als individuen. Het werk als ervaringsdeskundige biedt hen de mogelijkheid om hun eigen ervaringen te delen en anderen te inspireren.

 

Ontdek zelf de waardevolle impact van Healthy Habits Coaching

Samen bouwen we aan een gezonde en actieve leefstijl voor iedereen!