Ga naar de inhoud

Forse kritiek VN op Nederlandse omgang mensen met beperking

Vorige week publiceerde de Verenigde Naties een kritisch rapport over de Nederlandse omgang met mensen met een beperking. De toegankelijkheid in het onderwijs, het openbaar vervoer en de arbeidsmarkt blijkt ver achter te lopen. Het is schrijnend dat acht jaar na de ondertekening van het VN-verdrag Handicap, mensen met een beperking in Nederland nog steeds grote obstakels ervaren in hun deelname aan de samenleving. 

VN schets een voor ons herkenbaar beeld

Als organisatie werken wij dagelijks met deze doelgroep en herkennen we de uitdagingen in het gespecialiseerd onderwijs die door de VN worden benoemd. Zij hebben te maken met een beperkte capaciteit aan leerkrachten, tijdsdruk en financiële druk. Ook zien we in het gespecialiseerd (basis)onderwijs nog weinig passend aanbod op gebied van gezonde en actieve leefstijl en (arbeids)participatie. Terwijl uit onderzoek blijkt dat kinderen in het gespecialiseerd (basis)onderwijs, vergeleken met kinderen in het regulier onderwijs, veel vaker overgewicht (inclusief obesitas) hebben, aanzienlijk minder vaak aan sport deelnemen, minder vaak lid zijn van een vereniging of club, en later minder kansen hebben op de arbeidsmarkt.

Investeren in plaats van bezuinigen

De sleutel ligt in investeringen in effectieve en duurzame oplossingen, niet in bezuinigingen. Wat wij als organisatie hierin kunnen bijdragen:

  • Integrale leerlijnen
    Ons leefstijlaanbod voor kinderen met een beperking is ontwikkeld op verschillende niveaus, gebaseerd op de kernleerdoelen van het gespecialiseerd onderwijs en de vaardigheden die ieder mens nodig heeft om mee te doen in onze maatschappij. Deze leerlijnen helpen niet alleen om inclusief onderwijs te bieden, maar ook om kinderen een gezonde leefstijl en werknemersvaardigheden aan te leren, iets wat hard nodig is gezien de hogere percentages overgewicht en uitval onder deze doelgroep.
  • Ondersteuning op maat
    We werken met gastdocenten en projectleiders die ervaring hebben met de doelgroep en sterk zijn in het implementeren van programma’s op scholen. Dit betekent dat we een deel van de druk op het gespecialiseerd onderwijs kunnen wegnemen en zo direct bijdragen aan de toegankelijkheid en kwaliteit van onderwijs voor kinderen met een beperking.
  • Tijd- en kostenbesparing
    Onze kant-en-klare programma’s besparen docenten tijd, zijn direct toepasbaar en dragen bij aan gezondere leerlingen.

Laat waardevolle en zorgvuldig opgebouwde initiatieven niet verloren gaan

Echter, zonder structurele financiering gaan waardevolle en zorgvuldig opgebouwde initiatieven verloren. Met het rapport van de VN en de duidelijke cijfers over deelname in de maatschappij en gezondheid roepen wij de politiek dan ook op om niet te bezuinigen, maar juist te investeren in duurzame oplossingen voor de lange termijn.

Laten we samen bouwen aan een samenleving waar iedereen mee kan doen met een gezonde en actieve leefstijl!

Ook interessant

Programma Revalidatie, Sport & Bewegen her-erkend als goed onderbouwd

Met trots delen wij het bericht dat onze interventie ‘Revalidatie Sport & Bewegen (RSB)’ is her-erkend als ‘Goed onderbouwd’. Mede door de inzet van revalidatiecentra en de ReSpAct onderzoeksgroep van het UMCG is de afgelopen jaren veel bewijskracht ontstaan. Hierdoor heeft het Kenniscentrum Sport en Bewegen en het Loket Gezond Leven van het RIVM opnieuw een erkenning afgegeven voor vijf jaar, tot 2029.  

Webinar ‘Leefstijl educatie in het gespecialiseerd onderwijs’

Op 7 november geven Jiske van der Meulen (Coördinator kennis, innovatie en monitoring) en Carlijn Nijhof (Regiocoördinator Oost-Nederland) een webinar over leefstijl educatie in het gespecialiseerd onderwijs, vanuit de congresweek 'Gezond leven, leren en ontwikkelen. Vanzelfsprekend!'

Moestuinlessen beschikbaar

Vanaf maart 2025 kunnen scholen vanuit de leerlijn Natuur & Techniek aan de slag met onze nieuwe moestuinlessen!