Zeven jongeren VSO Mariëndael halen Sport P.A. certificaat

Vanochtend was het eindelijk zover. Na een voorbereiding van 20 weken mochten de Sport P.A. leerlingen van VSO Mariëndael laten zien waar ze de afgelopen periode o.a. aan gewerkt hebben: een sportochtend organiseren voor leerlingen van groep 7 van basisschool Dr. W. Breeschool. Sport P.A. docent Sander van den Brink: “De Sport P.A. leerlingen hebben het geweldig gedaan. Ik ben echt supertrots op hoe ze zich in deze 20 weken ontwikkeld hebben.” Ook regionaal projectleider van Special Heroes Ingrid Peperkamp was enorm onder de indruk: “Geef leerlingen verantwoordelijkheid in een veilige omgeving en ze ontpoppen zich als mooie levendige bloemen.” De 7 leerlingen van Mariëndael behaalden na het voltooien van deze meer dan geslaagde eindopdracht het bewijs van deelname aan Sport P.A. Zij kunnen nu ingezet worden bij evenementen van Special Heroes en ze zullen ook actief blijven bij hun stageadressen.

Sport P.A’s zijn jongeren, die middels de cursus ‘Ik ben P.A.’ en het opdoen van praktijkervaring, in staat zijn om sportieve activiteiten te organiseren en  te begeleiden. Het P.A. programma wordt aangeboden in het speciaal onderwijs door Special Heroes en mogelijk gemaakt door de Rabobank Foundation.

De jongeren leren vaardigheden binnen de veilige omgeving van school. Vaardigheden die ook van pas komen bij de behandeling, arbeidstoeleiding en vervolgonderwijs. En daarmee aansluiten bij de leergebied overstijgende kerndoelen (en de MBO startkwalificaties 1 tot en met 3) zoals ontwikkelen van een open en flexibele werkhouding, leren taken uitvoeren, leren functioneren in sociale situaties en ontwikkelen van toekomstperspectief.

De sport wordt hierbij benut als een mooie en aantrekkelijke leercontext.

De jongeren geven zelf ook aan dat ze na de eerste 16 weken van het programma zekerder zijn en voor een groep durven staan, binnen hun vereniging meer (vrijwilligers) taken oppakken als stageopdracht van Sport P.A. en de meeste jongeren blijven dit dan ook doen na hun stage.

VSO Mariëndaal in Arnhem is één van de eerste pilotscholen die met het programma P.A. aan de slag is gegaan. Docent Sander van den Brink: “wij ervaren het als een mooie aanvulling op het lesprogramma en zien leerlingen met de week groeien in zelfvertrouwen, zelfstandigheid, pro activiteit en met name in samenwerken als groep!”

Tweets