X-Toppers lopen Nijmeegse Vierdaagse

70 X-Toppers starten dinsdag 18 juli aan de 101e editie van de Nijmeegse 4Daagse. Het gaat om mensen met een beperking en hun begeleiders.

In totaal zijn ruim 100 personen met het project bezig, bestaande uit X-Toppers, buddy’s, vrijwilligers op de verblijfsaccommodatie, pauzeploeg, medisch team, calamiteitendienst en projectteam. Alle deelnemers zijn aan een persoonlijke buddy gekoppeld. Deze buddy helpt en coacht de X-Topper tijdens de gehele voorbereiding en tijdens de 4Daagse. Verder wordt de drempel tot deelname weggenomen door het aanbieden van een compleet arrangement met trainingen, overnachtingen, kleding, catering, medische verzorging en vervoer naar de start en de finish. Het project X-Toppers draagt op deze manier bij aan de participatie van de doelgroep in de maatschappij.

De 7e editie van het project X-Toppers is erop gericht om zoveel mogelijk belemmeringen weg te nemen voor wandelaars met een beperking, om ze heel laagdrempelig de mogelijkheid tot deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse te kunnen aanbieden. De ‘X’ staat hierbij voor eXtra. Dat betekent eXtra begeleiding, eXtra faciliteiten en eXtra service. Deze elementen maken deelname aan de Nijmeegse 4Daagse mogelijk voor de doelgroep. De lopers en vrijwilligers die hen begeleiden zijn er helemaal klaar voor. Sinds februari trainen ze namelijk al samen om goed beslagen ten ijs te komen. Deze training is niet alleen nodig om conditie op te bouwen, maar ook om op elkaar ingespeeld te raken. De beperkingen van de lopers zijn heel divers, van een visuele beperking of een hersenbeschadiging tot een verstandelijke beperking en/of een vorm van autisme. Verdeeld over vijf groepen lopen zij 30, 40 of 50 kilometer.

De X-Toppers is een initiatief vanuit Iedereen Kan Sporten Noord-Limburg, dat uitgevoerd wordt door MEE Noord en Midden Limburg. Dit is het steunpunt aangepast sporten in Noord-Limburg. Special Heroes steunt dit project en denkt mee in de mogelijkheden voor de landelijke uitrol vanaf het volgend jaar.

Meer informatie; www.iedereenkansporten.nl/x-toppers

En voor informatie over X-Toppers 2018 klik je hier.

Tweets