Leerlingen speciaal onderwijs buffelen bij 5e editie Sport Heroes Survival Challenge Havelte

Op donderdag 26 april 2018 was het dan zover! Voor het vijfde jaar op rij was het pittoreske Havelte het decor voor een geweldige survivalrun. Net als andere jaren lag de organisatie voor dit evenement in handen van Stichting Special Heroes Nederland en Stichting Survivalrun Havelte. Ruim 300 leerlingen van 14 scholen voor speciaal onderwijs en praktijkonderwijs deden mee. Na weken voorbereiding en menige spanning vooraf, verlieten ze de veilige schoolomgeving, waar regelmaat structuur en ritme centraal staan, voor het prachtig opgebouwde parcours vol met uitdagende hindernissen in het pittoreske Drentse dorp.

Om 9.45 uur werd het startschot gegeven voor de eerste groepen bij de Survivalrunbaan aan de Havelter Schapendrift. Rond 14.00 uur waren alle leerlingen gefinisht. “Geweldig om die koppies te zien wanneer ze hier over de streep komen. Ze zijn moe, voldaan, maar vooral trots!”, aldus de organisatie. Door de diverse hagelbuien was de Challenge dit jaar een echte beproeving.

Leerlingen Speciaal onderwijs en praktijkonderwijs
Sinds 2014 organiseert Stichting Survivalrun Havelte samen met Stichting Special Heroes Nederland een survivalrun voor speciale doelgroepen, omdat het voor deze jongeren minder vanzelfsprekend is om deel te kunnen nemen aan reguliere sportevenementen. Aan deze Challenge nemen ongeveer 350 jongeren van 12 tot 20 jaar met gedragsproblemen en/of psychiatrische problematiek, die door hun beperking beter tot hun recht komen binnen speciaal onderwijs of praktijkonderwijs. De deelnemers zijn afkomstig van scholen uit: Zwolle, Meppel, Steenwijk, Hardenberg, Hoogeveen, Assen, Emmen, Drachten, Groningen en Leeuwarden. In teams van maximaal 6 leerlingen gingen zij de uitdaging aan door te kiezen voor de 4,5 of 6,5 km. Elk team werd begeleid door 1 of meerdere medewerkers van de scholen.

Maximale beleving door samenwerking
Naast de ruim 300 deelnemers en 61 begeleiders waren nog zo’n 120 vrijwilligers voor tijdens en na deze het evenement actief. Inwoners uit Havelte, leden van Survival Havelte, 433 herstelpeloton Havelte (defensie), EHBO Havelte en professionele verkeersregelaars (Stichting Verenigde Verkeersregelaars Hoogeveen )dragen allen een steentje bij om dit geweldige evenement mogelijk te maken. Mede door de financiële ondersteuning van samenwerkingspartners Menzis en de Rabobank is het mogelijk om deze dagen te organiseren. Door de inzet van al deze partijen hebben de leerlingen een fantastische dag gehad om na afloop als ware sporthelden huiswaarts te gaan!

Tweets